Kultura vesti

Muzičar Nil Dajmon (76) otkrio je da ima Parkinsonovu bolest i da će se povući iz koncertnog života. On je, međutim, obećao da će "još dugo" nastaviti da snima.
Read more...
Treći i poslednji nastavak naučno-fantastičnog hita „Lavirint” pod nazivom „Lek smrti” zasnovanom na romanu Džejmsa Dašnera stiže pred domaću publiku.
Read more...
U novom broju kulturnog dodatka "Pop & Kultura", koji utorkom poklanjamo uz "Blic", možete pročitati:
Read more...
Drugi ciklus serijala „Američka krimi priča”, koja se bavi ubistvom italijanskog modnog kreatora Đanija Versaćea, biće emitovana od večeras, svakog utorka u 22 časa na „Foksu”.
Read more...
U najužem izboru za nagradu "Stanislav Lem", koja se dodeljuje za fantastiku u književnosti, našli su se Oto Oltvanji, Laura Barna i Đorđe Pisarev.
Read more...
Ed Vub, umetnički direktor Skapino baleta iz Roterdama, jedan je od najsvestranijih holandskih koreografa. Njegova najnovija produkcija, "Skala" (2017),  inspirisana baroknim periodom i filmom "Opasne veze" biće prikazana u okviru 15. Beogradskog festivala igre, 29. marta u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
Read more...
Najnoviji film našeg producenta Čedomira Kolara, "Fokstrot", sutra se bori da uđe među pet nominovanih za Oskara za strani film. Pričali smo s njim kakve su šanse tom filmu, postoji li recept za dobijanje najprestižnije filmske nagrade (koju je Kolar osvojio za "Ničiju zemlju") i kako vidi srpsku filmsku scenu danas.
Read more...
U Istorijskom muzeju Srbije otvorena je izložba „Đorđe Stanojević – Čovek koji je osvetlio Srbiju”. Iako je, pre svega, bio fizičar i astrofizičar, potom fotograf, pisac i dobrotvor-zadužbinar, Stanojević (1858-1921) je ostao upamćen kao čovek koji je elektrifikovao Srbiju.
Read more...
Jedan od vodećih istoričara starog srpskog i jugoslovenskog filma Stevan Jovičić, dugogodišnji rukovodilac Arhiva Jugoslovenske kinoteke, preminuo je u Beogradu posle teške bolesti u 82. godini, saopštila je 19. januara Jugoslovenska kinoteka.
Read more...
Kraljevsko pozorište "Zetski dom" sa Cetinja gostuje u Bitef teatru 25. januara u 20h predstavom "Malo o duši".
Read more...


У Галерији "Прозор" отворена је двадесета међународна изложба "Минијатуре" чији је циљ промоција савремене уметности у малом формату као релевантна уметничка форма. Изложба представља радове 118 аутора из 12 држава и више од 50 градова. Од 2012. године ова изложба има такмичарски и путујући карактер.
Read more...
Цензура није ствар далеке прошлости и не дешава се далеко од нас. У свакој библиотеци има књига које су у различитим временима привремено уклањане од погледа читалаца. Некада су то биле књиге писаца који су били под сумњом да угрожавају тековине самоуправног социјализма. Онда су "забрањени без забране" лагано излазили из мрака, да би се у њега враћали аутори који су припадали "левим" усмерењима.
Read more...
У Југословенској кинотеци Дејану Атанацковићу свечано је уручена НИН-ова награда. Наше најпрестижније књижевно признање припало му је за првенац "Лузитанија", који је жири прогласио најбољим романом објављеним на српском језику 2017.
Read more...
Књижевна награда "Биљана Јовановић" Српског књижевног друштва, крајем 2017. додељена је књижевнику Жарку Радаковићу за роман "Кафана". Писац је стицајем околности код нас познатији као преводилац дела Петра Хандкеа, него као прозни писац.
Read more...
Вечерас у Народном позоришту Плесна академија из Пекинга извела је кинески класични плес "Фен мо". Та Академија једна је од највећих у свету по броју ученика и студената. Гостовање у Новом Саду пре два дана и у Београду остварено је у сарадњи министарстава културе две земље и амбасаде Кине у Србији.
Read more...
Дугим френетичним аплаузом публика је у Народном позоришту испратила са сцене протагонисте представе "Ожалошћена породица", као да је била свесна да присуствује писању историје театра у Србији.
Read more...
У Галерији Матице српске приказана је документарна емисија Радио-телевизије Војводине ауторке Софије Љуковчан из циклуса "Мати(ца) српска" посвећена 170. годишњици постојања те галерије.
Read more...
Испред споменика Браниславу Нушићу, поводом 80 година од његове смрти, цвеће су положили министар културе и информисања Владан Вукосављевић, редитељка Тања Мандић Ригонат, управник Народног позоришта Дејан Савић, управник позоришта "Бошко Буха" Игор Бојовић и представници "Нушић фондације".
Read more...
На Првом програму РТС-а приказано хиљадито издање Културног дневника. Емисије која нуди пресек свих значајних догађаја у култури из земље и света, али и алтернативне и поп културе и нових технологија.
Read more...
Редитељ Емир Кустурица отворио је галерији "Петар Лубарда" у Андрићграду изложбу "Петар Лубарда 1907-1974-2017", која је приређена у оквиру Међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф".
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2018 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.