Kultura vesti

Muzička piraterija je u porastu širom sveta, sa 40 odsto korisnika interneta koji pristupaju nelegalnim sadržajima, što je povećanje sa prošlogodišnjih 35 odsto, saopštila je danas globalna grupacija muzičke industrije IFPI.
Read more...
Naš poznati reditelj svom bogatom kinematografskom opusu dodaje i film "Mathauzen 106621" o svom ocu, profesoru i našem akademskom slikaru Milošu Bajiću (1915-1995), jednom od najznačajnijih predstavnika visokog modernizma u srpskom posleratnom slikarstvu.
Read more...
Dugometražni igrani film rediteljke Tamare Drakulić "Vetar" će od 21. do 27. septembra ekskluzivno biti na repertoaru Dvorane Kulturnog centra, a autorski tim biće tu svako veče da posle filma publika podeli utiske sa njima.
Read more...
Žiri je izabrao pet romana koji će biti u najužem izboru za Nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2016. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.
Read more...
Predstavljanje garažnog filma 21. septembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda donosi pogled na rad scenariste i reditelja Saše Radojevića.
Read more...
Predstojeći, 51. Bitef svečano će biti otvoren 23. septembra (18) dvdesetčetvoročasovnim spektaklom Jana Fabra, predstavom "Olimp - u slavu kulta tragedije" u Sava Centru koja će biti i direktno prenošena na RTS 3.
Read more...
Osmo izdanje Bosifesta, koje će se održati pod sloganom "Pokreni promenu" od 10. do 12. oktobra u Sava centru, prikazaće 18 dokumentarnih filmova na različite teme koje se tiču osoba sa invaliditetom, po izboru selektora, reditelja Gorana Radovanovića.
Read more...
Kulturna dobra su neobnovljiv resurs, ako dozvolimo da najdragocenija građa dobije boju nestajanja, onda ne zaslužujemo da se zovemo modernim narodom ni državom, kaže predsednik Srpske akademije nauka umetnosti Vladimir Kostić.
Read more...
Naš poznati umetnik srednje generacije Uroš Đurić napisao je 6. septembra u jedan sat posle ponoći otvoreno pismo publici Galerije Haos povodom izložbe "Dosijei o svakodnevnom" koja će biti otvorena 19. septembra (20) u galeriji Haos.
Read more...
Već treću godinu za redom otvoren je konkurs za domaće pisce fantastike koji do sada nisu objavljivani i koji će dobiti šansu da se predstave širokoj publici.
Read more...


Концерт Симфонијског оркестра РТС-а и пијанисте Стефана Ћирића у Дворани Коларчеве задужбине, 14. септембра 2017. године.
Read more...
Kњижевница Јелена Ленголд добитница је овогодишње Андрићеве награде за збирку приповедака "Рашчарани свет" у издању "Архипелага".
Read more...
У Галерији РТС-а отворена је репрезентативна изложба "Ликовни уметници академици" ауторке Јелене Межински Миловановић, коју чини 50 радова наших истакнутих ликовних стваралаца, чланова Српске академије наука и уметности, од њеног оснивања до данас.
Read more...
Културна баштина Србије дословно виси о концу, упозорила је недавно Српска академија наука и уметности. У опасности од пропадања су дела стара више векова. Један од начина очувања јесте дигитализација грађе, која би требало да почне из Аудио-визуелног архива. Из буџета је за то издвојено 2.500.000 евра.
Read more...
Поводом 175 година постојања, Српска академија наука и уметности јавности представља избор из свог уметничког фонда, овог пута у Галерији РТС-а од 14. септембра до 15. октобра 2017. Реч је о педесет радова ликовних уметника чланова САНУ од њеног оснивања до данас (међу њима су и дела једног архитекте – Александра Дерока). То су радови који се чувају у Уметничкој збирци и излажу у просторијама зграде САНУ, а о којима се стара Галерија САНУ.
Read more...
Симфонијски оркестар РТС-а, уз маестра Бојана Суђића, концертом на "Коларцу" отвара сезону. Као солиста наступа пијаниста Стефан Ћирић. Дипломирао у Лондону, наступао са Лондонском и Софијском филхармонијом, Бечким симфонијским оркестром, Лондонским камерним оркестром.
Read more...
Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, градски менаџер Горан Весић и амбасадор Народне Републике Кине Ли Манчанг обишли су радове на изградњи Кинеског културног центра који треба да буде завршен до краја следеће године.
Read more...
Зa превод дела на стране језике није довољан добар садржај, већ ангажовање литерарних агенција, издавачa, ресорног министарства. Taлас нових издања дела наших писаца у преводу плод је рада свих. На овогодишњи конкурс Министарства за суфинансирање превода књига домаћих аутора стигло је рекордних 169 пријава.
Read more...
Министар културе и информисања Владан Вукосављевић позвао је на очување ћириличног писма, називајући га крунским драгуљом српске културе.
Read more...
Влада Србије је из текуће буџетске резерве издвојила нешто више од 30 милиона динара за организовање свечаности поводом отварања реконструисане зграде Музеја савремене уметности у Београду, објављено је у последњем "Службеном гласнику".
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2017 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.