Kultura vesti

Priznati hrvatski reditelj i scenarista Rajko Grlić, ovogodišnji dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos doprinos evropskom filmu, otvorio je večeras na Letnjoj pozornici 26. Festival evropskog filma Palić.
Read more...
U Domu omladine večeras je premijerno prikazan dokumentarac "Apolo 11" posvećen američkom sletanju na Mesec pre 50. godina.
Read more...
Istaknuti srpski pisac, prevodilac i publicista Radomir Smiljanić umro je juče u Beogradu u 86. godini. Iza sebe je ostavio raznovrsno delo, ogledajući se u svim žanrovima.
Read more...
Festival uličnih svirača, Cinema city, Berberaj, Terminal Music & Arts Festival, Fruškać, Pozorište promena, Mechanix, Suburbium, UGRIP i Danube streamwaves činiće ovogodišnji Gradić fest koji će biti održan od 29. do 31. avgusta na više lokacija u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu.
Read more...
Tom prilikom je njegova supruga pripremila jela koja je Paja voleo, kao na primer musaku od patlidžana, jagnjeću kapamu, pitu sa kajsijama..., kaže Viktor Lazić, predsednik udruženja Adligat gde je u toku Nedelja Pavla Vuisića.
Read more...
Kad se zanemari politička konotacija filma "General" o Anti Gotovini, ostaje umetničko bledilo, uprkos nekim ubedljivim glumačkim kreacijama.
Read more...
Slavni pijanista Aleksandar Madžar održao je veličanstven koncert na festivalu Kustendorf klasik na Mećavniku, a pored toga, ovaj profesor Flamanskog konzervatorijuma u Briselu boravio je u Drvengradu i kao član žirija takmičarskog programa.
Read more...
Američki horor "Plen" prati devojku Hejli koja se, zajedno sa ocem, nalazi zatočena u poplavljenoj kući nakon udara velikog uragana na Floridu. Zahvaljujući timu naših umetnika i stručnjaka iza kamere, Floridu je veoma uverljivo odglumio – Beograd.
Read more...
U etno-selu Drvengrad opet su se sastali nadareni mladi muzičari da uzmu učešće u muzičkoj manifestaciji koja se svake godine održava uz podršku kompanije „Gasprom njeft“.
Read more...
Film "Ortaci na točkovima" biće prikazan večeras u okviru Comic Night događaja u bioskopima Cineplexx.
Read more...


Из Турске је у Архив Србије стигло 20.000 дигиталних докумената из османског периода. Сва документа су на османском језику – мешавини арапског, персијског и старо-турског језика. Сазнаћемо колико султана је било српског порекла и зашто је српски био дипломатски језик на отоманском двору.
Read more...
У Будви се до 30. августа одржава фестивал Град театар који је добрим делом испуњен уметничким остварењима из Србије. Синоћ је премијерно изведена представа "Селестина" у режији Милана Нешковића.
Read more...
Традиционално у јулу у Музеју примењене уметности радови студената завршне године Факултета примењених уметности. Изложени уметнички радови представљају различите области сва три студијска програма - примењену уметност, дизајн и конзервацију и рестаурацију.
Read more...
Изложба "Здравље у чаши" Завичајног музеја Врњачке Бање представљена је у Етнографском музеју у Београду. Несвакидашња прилика да посетиоци виде специфичну збирку бањских чаша. Чине је чаше од оних најстаријих, порцеланских од пре 150 лета, до данашњих од пластике.
Read more...
Ових дана је једно село на обронцима планине Рудник инспирација ликовним уметницима. У Трудељу код Горњег Милановца шеста међународна ликовна колонија окупила је 16 сликара из осам земаља.
Read more...
Захваљујући новим технологијама, посетиоци манастира Студеница могу да виде настајања и изградњу, интерактивне фреске, све најважније информације о манастиру, али и обраћање Светог Саве. Пројекат "Дигитална Студеница - проширена стварност", који је финансирало Министарство правде, атракција је не само за најмлађе.
Read more...
У оквиру акције "Читалачки маратон" издавачке куће "Клет", награђена је књига ауторке Биљане Лане Максимовић. То је други по реду конкурс у ком је роман "Основци" сврстан у један од пет најбољих.
Read more...
Чекали смо целу деценију да се отвори Музеј савремене уметности. Откако је октобра 2017. поново почео да ради са новом поставком "Секвенце", љубитељи уметности имају прилике да виде остварења која су обележила време од почетка 20. века до данас. Музеј на Ушћу поново ће бити затворен два месеца, од 16. јула.
Read more...
Радмила Томовић, глумица Атељеа 212 је повређена приликом пада са сцене у Дому културе у Бару, приликом извођења представе "Хомо Фабер". Глумица је у стабилном стању.
Read more...
Сликар Томислав Трифић један је од ретких уметника чији је атеље у Звечану својеврсна отворена галерија за љубитеље ликовних уметности, на северу Космета.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2019 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.