Kultura vesti

Rođen u Beogradu, Enki Bilal (67) odselio se iz Jugoslavije sa devet godina. Ipak, Jugoslavija i Beograd provejavaju kroz njegove radove i on sa neskrivenom toplinom i nostalgijom priča o tome.
Read more...
Pet godina za redom niko nije mogao da pobedi fantastično vozilo kompanije Ferari i poremeti njegovu dominaciju na čuvenoj automobilskoj trci izdržljivosti u francuskom gradu Le Man-u, poznatoj kao 24 sata Le Man. Godina '66 ostaće upamćena po tome što je ovaj, poštovanja dostojan automobilski gigant, poljuljan sa trona.
Read more...
Alliance je nastao kao projekat između Marka Nastića (Easy Tiger, Beograd) i Tome in der Muhlena (STEEL, Rovinj) i ove godine predstavlja završni weekend fantastične klupske sezone u Rovinju.
Read more...
Tradicionalno filmsko veče namenjeno pripadnicama lepšeg pola, Ladies Night, održaće se 19. septembra u bioskopima Cineplexx u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, uz premijeru francuskog blokbastera “Ona mi je sve” (“Mon Inconnue”).
Read more...
Mađarski pisac Ðerđ Konrad, ikona disidentskog pokreta u Mađarskoj u vreme komunističke vladavine, preminuo je danas u 86. godini.
Read more...
Književnik Muharem Bazdulj izjavio je da je kulturna sramota što se ćirilica ne neguje.
Read more...
Predstava “Strah od leptira” po tekstu Galine Maksimović koji je nastao po motivima romana “Poljubac žene pauka” Manuela Puiga biće premijerno izvedena 16. septembra na sceni „Aleksandar Popović“ u Teatru Vuk.
Read more...
Apgrade festival počinje večeras, a jedan od hedlajnera koji se željno isčekuj je Moodyman. Zanimljivo je da je njega izabrala naša proslavljena diskdžokejka Tijana T a kriterijumi kojima se vodila bili su ti da je Moodman živa legenda i neko ko još nije gostovao u Beogradu.
Read more...
Najveći do sada, Apgrade festival, prvi put na dve bine i produžen za jedan dan, biće održan od 12. do 15. septembra u prostoru Luke Beograd. Tokom četiri dana festivala, nastupiće neka od najtraženijih imena svetske elektronske scene - Laurent Garnier, Tale of Us, Helena Hauff, Moodymann, David August i Matthew Jonson i još 20 izvođača.
Read more...
Film "DŽoker" reditelja Toda Filipsa osvojio je Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji.
Read more...


У фонду старе и ретке књиге Народне библиотеке Србије, чувају се и минијатурне књиге, штампане у различитим епохама и различитих жанрова. Највише их је на српском, али и на француском, мађарском, немачком и чешком језику. Збирка броји 300 наслова, а њен део, предстаљен је, на поставци "Минијатура на зрну грашка" изложен у народној библиотеци у Крагујевцу.
Read more...
У Неготину су у току 54. "Мокрањчеви дани". У славу највећег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца до петка се натпевавају хорови и организују бројни камерни и вокално-иструментални концерти.
Read more...
Последња изложба једног од највећих српских сликара Саве Шумановић у Београду одржана је пре осам деценија, али многа његова дела стално су изложена у галерији у Шиду. Додатни мотив да одете до Шида може бити и информација да је изложбу Шумановићевих дела у нашем Културном центру у Паризу, престижни француски часопис "Вог", уврстио међу пет најбољих овога лета.
Read more...
Нова ликовна сезона је почела ретроспективном изложбом Љубе Поповића, а београдску публику очекује и изложба Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности. Новинарка Биљана Бралушић каже за РТС да је изложба Поповићевих радова изазвала велику пажњу и да на отварању није могло да се приђе сликама.
Read more...
У центру лепих уметности "Гварнеријус" приказана је изложба "Образи". Аутор Милош Пантић спојио је традиционално и савремено, користећи модерну технологију како би представио традиционални ликовни мотив – људско лице.
Read more...
На саборишту у Тршићу завршен је 86. Вуков сабор, најстарија културна манифестација у нашој земљи. Ове године у улози почасног беседника нашао се редитељ Емир Кустурица.
Read more...
Ансамбл Опере Народног позоришта гала концертом на Сава променади обележио је век постојања. Учествовали су хор, оркестар и солисти опере.
Read more...
Министар културе и информисања Владан Вукосављевић свечано је отворио 54. "Мокрањчеве дане" у комплексу Мокрањчеве родне куће у Неготину.
Read more...
Глумац Тихомир Станић најавио је могућност одласка из своје матичне куће Атељеа 212 због начина на који је изабран нови в. д. управник тог позоришта Новица Антић, а Антић је поручио да његово именовање има правни легитимитет, али да ће увек поштовати жељу колектива у којем се налази.
Read more...
Угледну глумачку награду Удружења драмских уметника Србије - Награду "Милош Жутић" за 2018. годину добио је драмски уметник Ненад Јездић, за улогу Јожефа Кантора у представи Краљ Бетајнове Ивана Цанкара, у режији Милана Нешковића, у продукцији Југословенског драмског позоришта.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2019 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.