Kultura vesti

Bill Vithers (81), uticajni američki soul pevač koji je napisao "Lean on Me", "Ain’t No Sunshine" i Lovely Day" umro je od srčanih komplikacija, navodi se u izjavi njegove porodice.
Read more...
Jedan od najpoznatijih svetskih intelektualaca, filozof Slavoj Žižek u novoj knjizi „Kao lopov usred bela dana“ piše o radikalnoj društvenoj transformaciji u doba društveno-tehnoloških preokreta. Ukazuje na nove opasnosti kao i na radikalne mogućnosti koje su se otvorile zahvaljujući današnjem naučno-tehnološkom napretku.
Read more...
Oduvek sam želeo da snimam različite filmove, pa sam pokušavao to, a jedna od stvari koje sam želeo jeste film o davitelju, reči su čuvenog reditelja Slobodana Šijana.
Read more...
Nadam da će možda ostati u svesti ljudi koliko je zapravo umetnost bitna za ne samo lepe trenutke u životu, već da je možda i njena bitnija uloga što u ovakvim, prilično nezgodnim trenutcima ima moć da podrži i održi čoveka na nogama, pravih leđa i dignute glave, kaže u intervjuu za “Blic” Danilo Luković iz sastava “Straight Mickey and the Boyz”.
Read more...
Nema vrednosti, ili ih nema više. Nema vrlina. Sposobnost jasnog razlikovanja etičkih i metafizičkih okvira: sve izgleda lepo i dobro, čak i samo zlo, sve se može lepo reći, čak i ono ružno, stvarno izgleda manje istinito od virtualnog, fikcija zamenjuje stvarnost, istorija i pamćenje više nisu uzori u svetu odanom sadašnjem trenutku, otrgnutom od prošlosti i bez veza prema budućnosti. Nihilizam je određenje epohe u kojoj nema nikakve kartografije: kompasi nedostaju, a planovi da se napusti šuma u kojoj smo se izgubili čak se i ne naziru -napisao je Mišel Onfre u knjizi “Moć postojanja”.
Read more...
Izolacija kod kuće može da bude lepša uz Vulkan knjige! Zbog toga smo za vas spremili super akciju samo na sajtu www.vulkani.rs!
Read more...
Od treće setone serije „Zapadni svet“ gledamo i Vinsenta Kasela koji se pridružio mračnoj odiseji o razvoju veštačke svesti i evoluciji greha.
Read more...
Brojne knjižare morale su da zatvore svoja vrata zbog vanrednog stanja, izdavačke kuće mahom su se preusmerile na rad preko interneta, a navode predstavnici "Lagune", "Vulkana", "Arhipelaga" i drugih, drastično je skočila onlajn prodaja knjiga.
Read more...
Roman "Nešto što strašno podseća na život - Kratka istorija letenja u Subotici" (Akademska knjiga) Nebojše Milenkovića, istoričara umetnosti i pisca iz Novog Sada, mogao bi postati jedno od dela za pamćenje.
Read more...
Čini nam se da je naša nenametljivost ključ. Iako postoji neki nama nerazumljivi trend da se izvođači ponašaju i nastupaju bahato, to nije naš stil, kažu članovi sastava “Ničim izazvan”.
Read more...


Мало позориште „Душко Радовић“ покренуло је на Инстаграму програм под називом „Мало путовање кроз историју уметности“. Осим онлајн позоришних представа и радио-драма, сваког петка од 17 сати најмлађи суграђани моћи ће да прате и едукативну иницијативу дечјег градског позоришта.
Read more...
У наредних десет година можемо да очекујемо филмове, књиге, драме о томе како је свет страдао у време коронавируса, сматра академик Душан Ковачевић. Наш најзначајнији савремени драмски писац, сценариста и редитељ антологијских филмова и књижевник, ових дана сређује старе рукописе, а у ексклузивном интервјуу за РТС, између осталог, говори о томе како нам је коронавирус, преко ноћи, променио животе.
Read more...
Књига је мелем и драгоценост у овим тешким данима. У нашим књижарама од јуче и ново дело. Значајно - када се култура сели у виртуелну сферу и посебно, јер је реч о првој свеобухватној биографији Иве Андрића. Аутор књиге "У пожару светова" је немачки писац и новинар Михаел Мартенс.
Read more...
Сваког 2. априла на рођендан бајкописца Ханса Кристијана Андерсена, обележава се Међународни дан књиге за децу како би се најмлађима послала порука о важности развијања љубави према књизи и читању. Иако овог пролећа недостају фестивали, приредбе, сусрети уживо магија књижевног стваралаштва проналази пут до најмлађих читалаца.
Read more...
Обично пред викенд планирамо време које ћемо посветити садржајима културе. "Куда вечерас" омиљене су новинске и телевизијске рубрике, не одустајемо од ње али је посебна због околности.
Read more...
Опера и театар „Мадленијанум“ емитоваће у наредном периоду најпопуларније продукције онлајн, те ће љубитељи овог позоришта кренути на „Виртуелно путовање“ и уживати у музичком и драмском садржају.
Read more...
Књижевници, уметници, филмски ствараоци одувек су били визионари. Неки су предвидели, а некима се приписује да су предвидели епидемију попут ове. Друштвене мреже горе од дискусије о књизи Дина Кунца у којем се помиње вирус Вухан 400. Епидемије су увек биле и инспирација ауторима.
Read more...
На данашњи дан 1984. преминуо је Бранко Ћопић. Омиљени дечји писац, творац партизанске књижевности који је славио „огњено рађање домовине” у једном тренутку „етикетиран” је као јеретик који је „заглибио у сатиру”, како је рекао Јосип Броз Тито.
Read more...
Серија земљотреса која је погодила Хрватску разорила је многе зграде. Међу оштећеним објектима је и Музеј савремене уметности у Загребу, а штету је осим зграде претрпела и музејска грађа.
Read more...
Дом културе Студенски град почео је са приказивањем онлајн програма. Сваког радног дана, од 18 до 20 часова гледаоци ће на IGTV каналу Дома културе Студентски град моћи да прате програме које су припремили уредници редакција те институције.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2020 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.