Kultura vesti

Zvuči neverovatno, ali je tako: Stefan Milenković (42) i Nemanja Radulović (34) prvi put su se sreli uživo na dobrotvornom koncertu održanom u sredu uveče u beogradskom Sava centru u organizaciji Unicefa.
Read more...
Audio verzija pesme “Veruj mi” na YouTube već ima skoro 850.000 pregleda, a danas grupa S.A.R.S. objavljuje i spot za ovu pesmu. Pesma je veoma slušana na radio stanicama i nalazi se u vrhu top lista.
Read more...
Poznata glumica Marija Baksa preminula je u svom stanu u Beogradu, u Kosovskoj ulici, u 74. godini.
Read more...
Sunđer Bob Kockalone, njegov najbolji drug Patrik zvezda i ostatak družine iz Koralova dolaze na veliko platno u prvom ikada CGI filmu o Sunđer Bobu.
Read more...
Treba da se podigne ugled filma. Film ne treba da bude registracija stvarnosti, treba da ima svoj sinematički ugao, rekao je ugledni profesor Vladimir - Vlada Petrić.
Read more...
Nakon veoma uspešnog prvomajskog koncerta 2018. godine jazzy fanky legenda Rambo Amadeus vraća se na scenu Kombank Dvorane novim koncertom zakazanim za četvrtak 26. decembar u 20 sati.
Read more...
The New Power Generation održaće dva koncerta 16. i 17. decembra u beogradskom klubu Bitefartcafe, u okviru koncertnog serijala „Musicology Barcaffè Sessions“.
Read more...
Kragujevački akademski orkestar akordeonista pod vođstvom dirigenta Predraga Kostovića održaće koncert 24. novembra (20 sati) u velikoj dvorani "Kolarčeve zadužbine" u Beogradu, gde će im specijalni gost biti proslavljeni gitarista Vlatko Stefanovski.
Read more...
„Umetnik nikad ne može da kaže da je ostvario sve svoje snove”, reči su čuvenog kompozitora Zorana Hristića, koji je, kako je juče saopštilo Udruženje kompozitora Srbije, preminuo u 82. godini u Beogradu.
Read more...
Možda i nije koincidencija. Nakon intervjua s Vidom Ognjenović sreli smo reditelja Jagoša Markovića, koji se u neformalnom razgovoru prisetio njene predstave "Kako zasmejati gospodara".
Read more...


У уторак 19. новембра обележава се Дан Српске академије наука и уметности. Председник САНУ Владимир Костић каже за РТС да није реч само о важном датуму за Српску академију наука и уметности, већ датуму једног доживљаја државности и друштва који су велики људи у прошлости имали и на "чија рамена ми покушавамо да се пењемо".
Read more...
Глумац Ненад Јездић добитник је награде "Раша Плаовић" за 2019. годину, саопштило је Народно позориште.
Read more...
Друга Европа, програмски лук који представља другачију, мањинску, скривену, али храбру и изазивачку културну сцену Новог Сада, у фокус ставља женско уметничко стваралаштво које је у вези са новим технологијама. Тиме се бави изложба „Исекле смо каблове“ која ће бити отворена 22. новембра у Музеју савремене уметности Војводине.
Read more...
Поводом јубиларне 70. сезоне Позоришта на Теразијама, припремљени су нови пројекти. Директор позоришта Александар Ђаја и глумица Ивана Поповић говорили су о томе шта све очекује љубитеље овог позоришта.
Read more...
Песник Драган Хамовић, добитник две књижевне награде са Змајевим именом написао је змајевиту аутобиографију у стиховима "Рођен као змај". Измишљена је, али није неистинита и немогућа јер, како каже, човек је оно чему тежи, а једна од његових тежњи је да буде што крилатији.
Read more...
У 75. години, адвокат Зоран Давинић из Власотинца, још је активан у судници, а после неколико књига и сценарија за позоришне представе и серије, објавио је и први роман. Од свих награда које је добио, најдражи му је, како каже, „Борин печат“.
Read more...
У бечком Музеју „Леополд“ отворена је изложба немачког експресионизма са делима најпознатијих представника дрезденског „Моста“ и минхенског „Плавог јахача“, као што су Кирхнер, Кандински, Јавленски и Франц Марк. Кустос изложбе је Београђанин Иван Ристић.
Read more...
У Галерији РТС-а од синоћ можете ући у свет лешева, вампира и вештица. Креирао га је Ивица Стевановић, чији цртежи изгледају као шизофрена ноћна мора.
Read more...
У оквиру 50. Златног пера Београда, у Галерији РТС-а, отворена је изложба Ивице Стевановића "Сподобе и лешеви, вештице и вампири” као преглед његовог богатог илустраторског опуса. Стевановић је добитник Велике награде прошлогодишње манифестације, 49. Златног пера. Изложба ће бити отворена до 1. децембра.
Read more...
Негујући културу сећања, Шапчани се са поносом сећају и некадашње суграђанке Исидоре Секулић. Поводом 110 година од њеног доласка у град на обали Саве, на кућу у којој је живела постављена је спомен-плоча, а из штампе су изашла и њена изабрана дела.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2019 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.